Anderen zochten ook

Mantelzorg Tips

Tips voor naasten van mensen met dementie

Tip 1: Laat het gewone leven zo veel mogelijk doorgaan 

Veel mensen met dementie zullen net als iedereen het nieuws volgen. Dit kan ook bij hen gevoelens van angst en onrust oproepen. Een extra risico is dat een onrustig gevoel blijft hangen, maar dat uw naaste vergeet waarom hij/zij zich zo voelt. Mensen met meer gevorderde dementie kijken misschien geen nieuws meer mee, maar nemen gevoelens van onrust wel snel over van u, familie en zorgmedewerkers. 

Advies: Denk goed na over welke informatie gedeeld wordt, bijvoorbeeld welke tv-programma’s de huiskamer binnenkomen bij mensen met dementie of welke gesprekken gevoerd worden in het bijzijn van mensen met dementie. Draag er zo veel mogelijk aan bij dat het gewone leven blijft doorgaan en zorg voor voldoende ontspanning, beweging en frisse lucht. Uit uw eigen zorgen niet te veel in het bijzijn van mensen met dementie. 
 

Tip 2: Sluit aan bij hoe iemand omgaat met problemen 

Uiteraard heeft iedereen zijn eigen manier van reageren. De een wil alles weten, de ander sluit zich liever een beetje af. Dit geldt ook voor mensen met dementie. Sommigen zullen misschien niet zo’n belang meer hechten aan het nieuws in de wereld, anderen willen juist goed op de hoogte gehouden worden. 

Advies: Sluit aan bij hoe iemand altijd al met problemen is omgegaan. Geef goede en op het bevattingsvermogen aangepaste informatie over wat er aan de hand is. Wilt u uw naaste uitleggen wat er aan de hand is, maar weet u niet goed hoe? Pharos maakte een eenvoudige uitleg over het coronavirus met veel plaatjes. De uitleg is beschikbaar in verschillende talen. Bekijk de uitleg op de website van Pharos: https://www.pharos.nl/coronavirus/
 

Tip 3: Hoe blijven jij en je naaste in beweging 

Als uw naaste niet naar de dagopvang op dagbesteding kan, moet u hem of haar thuis bezig zien te houden. Bedenk welke activiteiten uw naaste graag doet en of deze ook binnen kunnen. Bekijk foto's, filmpjes, doe een spelletje of lees voor. Onderstaand ook enkele tips om in beweging te blijven: 

  • Ga naar buiten als het kan, bijvoorbeeld door te wandelen in uw omgeving. Komt u mensen tegen? Steek als groet uw hand op en loop door. Vermijd direct contact en drukke plekken.
  • Heeft uw naaste een tuin of balkon? Misschien kunnen jullie deze alvast klaar maken voor de lente.
  • Is uw naaste verkouden of kan ze niet naar buiten? Kijk dan hoe u binnen in beweging kunt blijven. Laat u inspireren door tv-uitzendingen van Nederland in beweging, de video’s voor zitgymnastiek van Cordaan of de online Beweeggids van het Kenniscentrum Sport & Bewegen.