Anderen zochten ook

Ouderenhulp

U zult net als vele Nederlanders de gevolgen merken van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Voor u als oudere kunnen de maatregelen grote gevolgen hebben voor uw dagelijks leven. Zo gaat u misschien niet meer de deur uit om besmetting te voorkomen en komt er nauwelijks of geen bezoek meer bij u langs. En misschien maakt u zich zorgen. Zaken die van te voren zo vanzelfsprekend waren zoals een boodschapje doen, een praatje maken en activiteiten in de wijk ondernemen kunnen op dit moment niet meer.  

En wat als u hulp nodig heeft bij het doen van boodschappen, behoefte heeft aan menselijke aandacht, u vragen heeft over het zorgen voor een partner waar u mantelzorger voor bent of wat dan ook. Wat kunt u dan doen? 

Kijk eerst in uw eigen omgeving. Durf te vragen, in deze tijd zijn er vast mensen in uw omgeving die u willen helpen. Er zijn ook allerlei initiatieven op dit moment om inwoners te helpen. Mocht dat niet lukken, neem dan contact op met WijZijn Traverse Groep of het Corona-steunpunt in uw gemeente. U vindt de contactgegevens in uw gemeente

Luisterlijnen
Door het Coronavirus hebben mensen veel minder sociale contacten dan normaal. Dat geldt vooral voor de grote groep ouderen die tot op hoge leeftijd nog zelfstandig thuis woont. Daarom zijn er diverse Luisterlijnen open gesteld voor mensen die een praatje willen maken. Deze luisterlijnen zijn er niet voor niets. Het is voor mensen niet gezond om dagen alleen te zijn zonder iemand te spreken. Dan liggen eenzaamheid en depressie snel op de loer. Dus schroom niet om te bellen als u een dag niemand gesproken heeft. Het is fijn om zorgen te kunnen delen, maar u kunt ook praten over wat u op televisie heeft gezien, of dat het met het bewegen binnenshuis nog niet wil lukken.

Luisterlijn Ouderenbond ANBO (0348-466666) en KBO-PCOB (030-3400600)
(Luisterlijn Max is al benoemd
Mantelzorglijn op 030-7606055  isook al benoemd)

Telefooncirkeltjes Bergen op Zoom
Maak telefooncirkeltjes met 3 mensen, zodat u dagelijks (of wat u zelf afspreekt) minstens 2 gesprekken kunt voeren. Organiseer dit zelf of geef u op bij Activiteiten & Beweegwijzer via Activiteiten WijZijn Traverse Groep met naam en telefoonnummer en goedkeuring gebruik telefoonnummer. Zij proberen dan voor u een cirkeltje te maken.

Gratis telefonische helpdesk om ouderen digitaal vaardig te maken in Coronatijden (088-3442000)
Veel ouderen leren zichzelf in hoog tempo digitale vaardigheden om in contact te kunnen blijven met hun (klein)kinderen tijdens de Coronacrisis, zo meldt de ANBO ouderenbond. Veel ouderen missen het contact en dwingen zichzelf daarom op andere manieren de wereld binnen te halen. Ze leren heel snel dat een smartphone meer kan dan alleen bellen en zij gaan ‘whatsappen’ en beeldbellen met hun familie. Het blijkt gemakkelijker te leren dan ze hadden gedacht. Ook spelen veel ouderen Wordfeud (digitaal scrabblespel) met hun kleinkinderen. Het Ouderenfonds is daarom een helpdesk gestart: Welkom Online (088-3442000)
U kunt deze helpdesk bellen zonder extra kosten (alleen reguliere belkosten) en uw digitale vragen voorleggen. Bijvoorbeeld hoe u moet videobellen of hoe u online spelletjes kunt spelen met anderen. Kunt u zelf op het internet? Dan staat op www.welkomonline.nl ook een lesprogramma om verder aan de slag te gaan met digitale vaardigheid. Hier wordt stap voor stap uitgelegd hoe u kunt videobellen, social media kunt gebruiken etc. De bibliotheek is daarnaast druk bezig om te inventariseren waaraan het meeste behoefte is nu. Vandaar onderstaande vraag. Op basis van alle wensen en ideeën gaan zij een gratis cursusprogramma samenstellen, zodat we allemaal samen verder kunnen blijven leren. 

Hoe digitaal vaardig bent u?
De bibliotheek wil heel graag van u horen waar u tegenaan loopt en wat u graag zou willen leren op het gebied van digitale vaardigheden! Mail het naar e.hartog@bibliotheekwb.nl of bel naar Esther Hartog via 06-23 22 51 90

Nu we allemaal thuis werken én thuis onze vrijetijd doorbrengen, moet u waarschijnlijk het een en ander digitaal regelen. Maar lukt dat ook, is onze vraag. 
 
Lukt het om dat e-book op uw tablet te zetten?
Lukt het om een digitaal fotoboek te maken?
Lukt het om te skypen/videobellen met uw kleinkind?
Lukt het om te communiceren met de digitale overheid?
Lukt het om de luisterbieb app te installeren en uw gekozen boek te downloaden?
Lukt het om ……….., en wat lukt niet?

Bibliotheek West-Brabant heeft een poll uitgezet op Facebook  en website
Aangezien we nu zowel thuis werken als thuis onze vrije tijd doorbrengen, moet je waarschijnlijk meer dan normaal het een en ander digitaal gebruiken en regelen. Dit kan soms best een uitdaging zijn. Daarom stellen we de volgende vraag: Zijn er digitale zaken waar je tegenaan loopt? Zo ja, laat dan in de opmerkingen weten waar we u mee zouden kunnen helpen! Klik voor Facebook of klik voor de Website.

Wilt u meer weten over Corona? Of even uw verhaal kwijt?

Hulp bij doen van boodschappen en maaltijden

  • Probeer iemand uit uw omgeving te vragen om tijdelijk de taken over te nemen. Een familielid of een goede en behulpzame buur staat vaak graag voor u klaar in deze tijden. 
  • Diverse supermarkten nemen telefonisch boodschappen op en bezorgen ze nadien tegen een geringe vergoeding bij u thuis. U kunt bij uw eigen supermarkt informeren wat daar de mogelijkheden zijn. 
  •  WijZijnTraverse Groep kan uw verzoek laten uitvoeren met eigen geregistreerde vrijwilligers. U vindt de contactgegevens in uw gemeente

Aanmelden bij de Maaltijdendienst van WijZijn Traverse Groep kan ook. We bieden deze dienst aan in de gemeente Bergen op Zoom en Steenbergen. De koelverse maaltijden worden op een vaste dag bij u aan huis geleverd.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Staat uw vraag er niet tussen? Laat het ons weten!

Voor een luisterend oor

Wilt u uw verhaal kwijt of even met iemand kletsen? Zit u met vragen over het coronavirus? Dan zijn er verschillende organisaties die u kunt bellen. Let wel op! Voor medisch advies belt u altijd met uw huisarts. 

  • WijZijn Traverse Groep U vindt de contactgegevens in uw gemeente
  • Rode Kruis Hulplijn. Bereikbaar van ma t/m vr 09.00-21.00 uur en za 10.00-16-00 uur. Telefoonnummer: 070-4455888
  • De Luisterlijn: Zij zijn 24 uur per dag bereikbaar op 0900-0767 
  • Als mantelzorger wilt u weten waar u rekening mee moet houden in de zorg voor uw kwetsbare naaste; wat kan nu wel en wat kan nu niet?  Kijk op www.mantelzorg.nl of bel de Mantelzorglijn 030 – 7606055